Pariserfest i Præstø, 1952

Sommerfester i Præstø

Præstø var kendt for sine store sommerfester fra før krigen, men i 1950’erne kom der endnu mere ‘pep i foretagendet’ og byen blev invaderet af tusindvis af gæster. Sommerfesterne i 1950’erne og navnlig i 1952 og 1953 viste, at den gamle købstad havde kraft til at gennemføre arrangementer med stor folkelig appel. Men det var tilsyneladende også sidste udkald for den slags. Ti år senere var det forbi, da danskerne begyndte at tage på charterrejser sydpå til Mallorca.

I 1952 fik man den idé, at omdanne Præstø til en kopi af Paris – “Paris ved nat“. Festen kunne samtidig være generalprøve på købstadsjubilæet i 1953. Primus motor for arrangementet var Richard Nielsen, redaktør på det hedengangne Præstø Venstreblad.

B4598: Biografejer Bernhard Severin Ingemann, f. 21.10.1884 hilser på Anna Johanne Vilhelmine Ingemann, f. Christensen og Richard Nielsen (i midten med stråhat). Yderst tv. Edith Andersen

Men en lang række af byens borgere deltog med stort arrangement i forberedelserne, ellers havde det slet ikke kunnet lade sig gøre.

Markedsføringen af Præstø og sommerens fester blev professionelt gennemført og der blev gjort et målrettet indsats for at få journalisterne i tale. De blev inviteret til Præstø og kørt rundt til seværdigheder i byen og i landskabet rundt om. Der blev sluttet af med frokost på Frederiksminde, hvor hver journalist fik en mappe med oplysninger om sommerens arrangementer.

B4180: Festen i 1953, hvor Præstø også kunne fejre sin 550år Købstadsjubilæum lånte man en sporvogn fra Odense. Her i Adelgade

Forberedelserne til sommerens fester blev i sig selv et stort reklamefremstød for byen. De landsdækkende medier, radioen og Billedbladet dækkede begivenhederne, f.eks. da en sporvogn blev transporteret fra Odense på en blokvogn til opstilling midt i Adelgade

og da Præstøs damer delte roser ud midt på Strøget i København for at gøre opmærksom på “Paris ved nat” i Præstø.

Om lørdagen, da pariserfesten løb af stabelen, blev byen afspærret ved indgangsvejene og der blev opkrævet entré. En kopi af Moulin Rouge dannede et parisisk vartegn ved indgangen til byen ved Vesterport. Gaden var fyldt med caféer og restauranter der serverede løgsuppe, pomes frites og flutes. Musettemusik hørtes fra højtalerne og inde i gårdene var der caféer og restauranter og levende fransk musik.  En lirekasse blev trakteret af tidligere politimester Vagn Bro som besøgte Præstø fra sin tjeneste som politimester i Køge. Et skilt på lirekassen fortalte, at han samlede penge ind til dækning af de bøder han gav sig selv. På havnen var der også fest hvor der blev afholdt skønhedskonkurrence, hvor miss Sjælland blev kåret. Den gamle radio-gymnast Kaptajn Jespersen var også kommet til byen og han demonstrerede stavgymnastik og målte livmål  bl.a. på biografdirektør Ingemann og skældte borgerne ud for at være for fede.

Der blev festet, spist og drukket meget øl. Danskerne var jo endnu ikke blevet vindrikkere. Festen blev en overmåde stor succes med omkring 12.000 gæster, og var på trods af den store folkemængde helt uden voldelige episoder. Om søndagen var der ryddet op i hele byen. Overskuddet fra festen blev sat til side til byggeri af en feriehytte for københavnerbørn.

Teksten er taget fra bogen “Vækst og idyl“, læs side 121

Se optagelse af “Fransk forår i Præstø 2016