De levende billeder i Præstø

Her lå byens første “Biograf-Teater” på Adelgade 36

Biografen (th) lå på Adelgade 36. Bag plankeværket lå grisetorvet der senere blev til brænderitorvet

En torsdag aften i slutningen af oktober 1906 viste Hr. Jens Hanberg ‘Levende billeder’ i Centralhotellet. Forevisningen foregik roligt og uden Flimren  – som der stod i avisen. For flimrende film var man tilsyneladende vant til. I november samme år søgte et konsortium fra Randers politimesteren om tilladelse til at etablere et fast biografteater i byen. I første halvdel af 1907 var der mange filmforevisninger på Centralhotellet. Men så i sidste halvdel af 1907 fik Præstø så sit eget biografteater, opført af købmand Anton Petersen, i Adelgade 36. Det var Bodholdt (byens lampefabrikant) som leverede strøm fra en generator, for byen havde på det tidspunkt endnu ikke fået elektricitet.

Biografen få år inden den i 1939 lukkede

Hvilke forestillinger kunne det nye biografteater så byde på? Lidt af hvert, – korte filmstumper ville vi kalde dem i dag, for de varede næppe mere end 10min, til gengæld kom man vidt omkring. I en annonce fra januar 1910 står der “Biografteatret har for tiden et udmærket Program bestaaende af smukke Billeder fra Himmelbjerget, et Vajsenshus i Paris og Prinsesse Maries bisættelse” 

Adelgade 36, Brænderitorvet ca. 1890 var i gamle dage grisetorv

I 1925 kunne man se filmen “En mands hævn”. Handlinger begynder på en Sydhavsø og bevæger sig over New York til Alaskas Ødemarker”. I de år var det populære komikerpar “Fyrtårnet og Bivognen” på det hvide lærred. I juli 1925 kunne de opleves i filmen “Professor Petersens Plejebørn”. Præstø første biograf eksisterede lige indtil 1939.

Den nye biograf “Bio Bernhard” der startede i 1937. Læs artiklen