Gymnastikbevægelsen i 1930´erne

Gymnastik og gymnastikopvisninger havde holdt sig i toppen lige siden år 1900 med en bred appel. Præstø gymnastikforening trænede i mellemkrigsårene, som man plejede, i skolens gymnastiksal om vinteren og gav sin årlige store opvisning på Frederiksminde om  foråret. I 1930érne fik legemsudøvelser ligefrem en noget militant drejning med store opvisninger og parader, hvor gymnasterne  bevægede sig i takt med militærisk præcision.

Niels Bukh var tiden store gymnastiknavn. En sand entreprenør i legemskultur, der fik opbygget et helt imperium i Ollerup på Fyn. Store gymnastikhaller og indendørs svømmehaller blev opført for enorme summer, og Niels Bukh´s gymnastikhold blev verdensberømt. Det var især herregymnastikken som under Niels Bukhs ledelse fik en helt ny og mere udfordrende udformning. Herrernes  dragt sad strammere, nærmest som trikot.

Læs videre i bogen Vækst og idyl, side 101. Bogen kan købes på arkivet eller hos byens boghandel

Idrætsdag i Præstø

– – hans gymnastikhold på 50 piger gæstede Præstø på en stor idrætsdag den 25.juli 1943 med en forrygende opvisning. Gymnastikpigernes motto udtrykker tidens patos” Vi vil stole på Gud, der har længslerne lagt, i vort unge, vort higende bryst”

Kaptajn Jespersen i Præstø. En af tidens landskendte gymnastikpersonligheder som vækkede hele nationen med sin morgengymnastik-eksercits gennem den æterbårne radio, kom til Præstø i juli 1933. Kaptajn Jespersen studerede Thorvaldsens skulpturer på Nysø og brugte sig selv som demonstrationsmodel…. Sidst i denne Måned vil den kendte Forkæmper for bedre Legemskultur, Kaptajn Jespersen, aflægge besøg på Nysø, hvor han med Thorvaldsens Arbejder som Basis vil foretage en Række Demonstrationer“.

Han indlogerede sig på Hotel Præstø, og det gik ikke ubemærket hen. Lørdag aften inviterede han til foredrag på hotellet med demonstration af “Radio-Gymnastik”. 40 mennesker oplevede den excentriske gymnast denne sommeraften i 1933.

Hotel Præstø, Adelgade 35-37

Se flere billeder….