Præstøpigen der ikke glemte sin fødeby

På Lokalarkivet i Præstø får vi mange henvendelser om at hjælpe med oplysninger om og fra byen. I de fleste tilfælde finder vi det der efterlyses, og i tilgift får vi selv mange overraskelser og glæder ved at finde ting som vi ikke vidste arkivet havde. Til det skal lige nævnes, at arkivet som om et par år fylder 50 år, igennem årene har modtaget rigtig mange ting,- og gør det stadig… også i denne Coronatid. At vi ikke ved hvad vi har, er forståeligt. Men da alt vores materiale er søgbart i vores store database, finder vi det,- hvis vi har det.

HUSK.. klik på det enkelte billede eller tekst, så forstørres det

Med denne indledning kommer jeg nu frem til den historie jeg her vil fortælle, for den viser nemlig et forløb jeg overhovedet ikke havde forudset, bare fordi der kom en lille mail.

Der kom en mail…

Jeg har i Præstø set et springvand lige uden for Frederiksminde med en inskription nogenlunde sådan: “Til minde om Præstøpigen, der aldrig glemte sin fødeby”. Jeg har pløjet nettet igennem, men kan ikke finde noget om bemeldte pige. Det har pirret min nysgerrighed, så jeg håber, I kan hjælpe mig med oplysninger om denne vandkunst og pigen. Jeg håber, I kan hjælpe mig.

Denne plade sidder på overkanten af Springvandet i parken ved Hotel Frederiksminde

Og det fandt vi så i arkivet…

Men – sådan skulle det ikke gå. Rom blev jo heller ikke bygget på en dag..

Giverens navn var Bogtrykker Charles Jørgensen fra St. Heddinge, der på det tidspunkt var 80 år, og gaven skulle være et symbol på hans hustrus store hengivenhed for sin gamle fødeby Præstø. Hustruens pigenavn var Olga Jørgensen.

Gaven ville byrådet godt modtage, men ønsket om at springvandet skulle placeres på byens gamle torv, kunne ikke imødekommes. Så der kom havearkitekt og andre fagfolk ind over og tiden gik. At der i gaven også lå et ønske, at afsløringen af springvandet skulle ske på giverens og hans hustrus guldbryllupsdag kunne derfor heller ikke nåes..

Men dagen oprandt med over1 års forsinkelse…