Vandtårnet i Præstø

Tegnet af arkitekt Jens Chr. Frederiksen, Præstø DOBB.KLIK på tegningen for zoom
Tegnet af arkitekt Jens Chr. Frederiksen, Præstø DOBB.KLIK på tegningen for zoom
..og sådan fik vi den tegning

Den  26.08.2018 fik vi en mail fra Sønderjylland og den lød …

I forbindelse med oprydning/flytning er jeg stødt på nogle gamle arkitekttegninger fra 1910/11. Min farfar Jens Chr. Frederiksen (døde1947), boede en årrække i Præstø. Han var arkitekt og murermester. Min far og min faster er født i Præstø  i perioden 1911-1914. Jeg tænkte om I vil have de tegninger til jeres arkiv, for så vil jeg sende dem til jer!! Ellers ryger de i skraldespanden.

Den 28.august 2018 skynder vi os at besvare dette tilbud pr. telefon, – at vi var meget interesseret i de tegninger, men  hvordan kan vi få dem til Præstø. Det ville ikke være noget problem, det skulle damen nok sørge for og hun ville sende dem hurtigst mulig. Yderligere ville vi få et par billeder af farfaren, altså arkitekten Jens. Chr. Frederiksen.

Den 5. september 2018 modtog  vi så en pæn rulle, sendt med postvæsenet, godt emballeret. Vi var spændte på at se hvilke tegninger det var. Der var tegninger af 2 af vores lidt større gårde,  flotte tegninger.

Huset på Torvet 18 brænder i 1907 (B1651)

Der var også  en flot tegning  af en ejendom på vores gamle torv, et hus som var blevet genopbygget efter en brand (se foto før og nu)

Torvet 18 , rødstensejendom, bliver omkring 1910 genopført efter den tegning vi modtog i pakken. (B3739)
Præstø vandtårn efter opførelsen 1911 (B529)

Men den sidste tegning var af vandtårnet!

Vi jublede, det er jo historie så det basker og svært at få armene ned. Klenodier fra den anden ende af Danmark, som kun blev reddet fordi en person der er opmærksom på værdien og bruger tid på at kontakte os på Lokalarkivet og bekoster en forsendelse fra Sønderjylland, –det er imponerede flot.

Den 06. september 2018 svarer vi med…

Hej Kristine, Tak for din farfars tegninger fra Præstø og familiefoto. Vi er meget glade for de flotte tegninger, såvel af gårdene men også  af vores gamle vandtårn og ejendommen på vores gamle torv, der blev genopbygget efter den ene  tegning som vi modtog. Det kan godt være, at jeg senere vender tilbage med et par spørgsmål. Dejligt at du fik ’tanken’, – at vi måske kunne bruge dem. 

Læs også artiklen Frisk drikkevand til byen’ efter vandtårnet var bygget