Den lille pige i “overflødighedshornet”

Pigen på billedet der hed Ruth Bay Hansen var (i 2012) 90 år og boede i Bogense. Hun var barnebarn til byens kendte bagermester Jens Jensen fra Præstø Brødfabrik.

Historien om den lille pige i overflødighedshornet på hestevognen var for os på Lokalarkivet helt ukendt, indtil vi i forbindelse med vores årlige udstilling ”Lokalarkivernes dag” i 2012 hvor vi præsenterede billeder fra de mange ”Håndværkeroptog” som Præstø igennem årene har afholdt, at vi fik historien om den lille pige. Det herlige billede med den lille hestevogn, monteret med et stort overflødighedshorn hvori der sad en lille pige med sin dukke, – betuttet kiggende ud på tilskuerne, var betagende. Meningen kendte vi godt, for hestevognen med overflødighedshornet var en del af Håndværkeroptoget i 1924 hvor de enkelte fag præsenterede sig. Men hvem den lille pige var, det var os en gåde og da det i 2012 næsten var 90 år siden det var sket, havde vi overhovedet ingen forventning om at nogen ville kunne give os oplysning om det!!
Men den uvidenhed holdt ikke langt ind i udstillingen, for som en af de første gæster på udstillingen, kom en ung pige, der hurtigt gjorde os opmærksom på, at den lille pige i overflødighedshornet var hendes farmor som 2årig.

Se her hestevognen med overflødighedshornet med den lille pige, på vej igennem Adelgade i 1924

Vi var målløse, – hvilket hurtigt gik over i begejstring. Et kæmpe ”guldæg” fik vi her serveret, -og overraskelsen blev ikke mindre da vi fik at vide, at pigen på billedet der hed Ruth Bay Hansen stadig levede og var (i 2012) 90år og boede i Bogense. Den lille pige var født Pedersen, barnebarn af den i byen kendte bagermester Jens Jensen fra Præstø Brødfabrik med forretning og bageri på Adelgade 48. Alt dette fik vi senere bekræftet, da den unge piges forældre også dukkede op og kunne supplere historien. For den unge piges far hed Tage Bay og var søn af den lille pige på billedet. De havde set vores annoncering i avisen, hvor vi havde brugt billedet som blikfang.

Se håndværkeroptoget, hvor der er 32 billeder,  klik her på arkiv.dk

Læs artiklen om Brødfabrikken Antonia