Landsudstillingen “Land og By” i Præstø 1953

Udstillingen lige inden åbningen

Udstillingen blev gennemført  fra den 3. til den 13.september. Det var en anledning til at vise noget af det nyeset indenfor landbrug og erhverv. Der var jo ved at komme gang i hjulene igen efter krigens trængsler og der var interesse for at se, hvad fremskridtet havde frembagt. Samtidig blev udstillingspladsen brugt til forskellige underholdende indslag. Projektet var meget omfattende og bredte sig over Abildhøjgårdens jorder, som lå smukt og højt placeret oppe bag byen på et 50 tønder land stort område.

Det var hensigten, at et udsnit af landets erhvervsliv indenfor handel, landbrug, håndværk og industri, fiskeri, søfart, teknik, o.s.v. skulle være repræsenteret. Der blev opført haller og pavillioner , og arkitekt Marving fra Skibinge Hestehave tegnede den flotte indgangsportal til festivalpladsen.

Pallis store Tivoli.Show averterede med tidens store shownavne, som optrådte på den omtalte scene i løbet af ugen med Poul Richardt, Ib Schønberg, Elga Olga, Rachel Rastenni og Lulu Ziegler.

En skønhedskonkurrence skulle der også til. Se alle billederne på Facebook, klik på ikonet til højre

Præstøs damer gik mannequin, en ide som var prøvet året før. Det var et stort trækplaster, som blev omtalt i mange landsdækkende blade og aviser. Det var noget helt usædvanligt at se almindelige mennesker som mannequiner.Byens tøjhandlere Axel N. Jensen, Jacob Engelbredt og Herluf Hansen fik vist deres jakker, frakker og pelsværk.

Desværre druknede det meste af “Land og By” arrangementet i regnvejr, hvilket fik mange til at holde sig væk, og det endte med et dundrende underskud som gik hårdt ud over de private investorer. Et underskud de kom til at trækkes med i flere år. Byrådet havde ligesom ved de øvrige festarrangementer vist en forbløffende tilbageholdenhed med hensyn til økonomis støtte, men gik dog hårdt presset med til at dække underskuddetfor de deltagere, som kom udenbys fra og som havde haft udgifter med opførelsen af stande. Byrådet har sikkert kunne indse nødvendigheden af ikke at skade Præstøs gode omdømme.

Se billedserie på 42 billeder fra disse dage  på arkiv.dk