Flaskeposten i det gamle pakhus

I 2001 fik vi på Lokalarkivet indleveret en genstand der umiddelbart ikke kunne betragtes som en ‘arkivalie’ som vi i det daglige omtaler de ting vi får indleveret til arkivet. For det var en gammel ølflaske med en klat beton på bagsiden, en flaske som vi umiddelbart ville aflevere på genbrugspladsen, men da vedkommende der kom med flasken fortalte hvor og hvordan han var kommet i besiddelse af den, ja- så skulle den flaske absolut ikke til genbrug, for da flasken blevet fundet, sad der en kork prop i den og da den kom af, opdagede giveren, at der i flasken lå et papir, sirligt rullet sammen. Det var et brev med hilsen, dateret 1.juni 1919. Da vi hørte det, var vi lutter øre, for her kom der ‘historie’ vandrende lige ind fra gaden. Vi kunne ikke få armene ned.

Og derfor står den stadig på hylden

Derfor har denne flaske lige siden stået ’til pynt’ på en hylde i vores arbejdslokale på lokalarkivet Men brevet bliver opbevaret under ‘lås og slå’. Det er jo historie og et ‘klenodie’. For købmand Brandrup der i 1919 byggede pakhuset havde så meget føling med tiden, at han skrev denne hilsen med oplysning om ham selv og forretningen, med dato på pakhusets opførelse, – han vidste jo godt at alt forgår, også at hans nyopførte pakhus på et tidspunkt i fremtiden ville blive revet ned og brevet så fundet, med hans hilsen.

Brevet, dateret 1.juni 1919, med afskrift fra avisen, – se nederst (klik på teksterne )

Og hvor lå så det pakhus

I gården til Adelgade 69-71, med indkørsel fra Torvestræde, her mærket med rød cirkel.

Adelgade nederst i billedet og Torvestræde til venstre, skråt op

Hvem fandt flasken

Til det har vi et avisudklip fra Præstø Avis fra 29.juni 1977 med en beskrivelse om hvordan og hvor flasken blev fundet. Pakhuset er mærket med en rød cirkel og rød pil. Du kan forstørre teksten ved at klikke på den enkelte tekst.

Efterskrift: Avisen skriver som det sidste, – at Bjarne Petersen på et tidspunkt vil aflevere flasken med brevet til Lokalarkivet. Det blev så gjort i 2001 sammen med avisudklippet fra Præstø Avis 29.juni 1977, og tak for det. Men først her i januar 2021, snart 43 år siden bringer vi så historien endnu en gang her frem i lyset.